
Nano Boya Korumanın Faydaları
Nano boya korumanın bildiğimiz boya korumalarından bir farkı var mıdır? Neden nano boya denmiştir? İlk olarak nano teknolojiye bakacak olursak; mikronluk partiküllerden oluşan farklı alanlara entegre edilebilen bir yeniliktir. Örneğin bir yağmurluk nano teknoloji ile üretilsin. Bu şekilde üretilen bir yağmurluk sıradan her yerden bulabileceğiniz yağmurluklardan farklı olarak yağmur damlalarının üzerinde durmasına izin vermeyecektir. Yağmur damlaları adeta yağmurluktan kayıp gidecektir. Şuan sizlere konuyu daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek adına aktaracağımız konunun daha anlaşılır olması için günlük hayatla ilişkilendirerek giriş yapmak istedim.
Nano boya korumalar aracınızın yüzeyinde mikronluk ölçülerde sertlikler oluşmasını sağlar. Bu yapının kimyasını silisyum oksit, cam, seramik ve gümüş nano parçacıklar oluşturmaktadır. Aslında geçmişten günümüze teknolojinin ilerlemesi ile eskiden cila olarak bildiğimiz olay şimdilerde teknolojinin de katkıları ile daha gelişmiş haliyle karşımıza nano boyama olarak çıkmaktadır. Araç korumalarında ilk kullanılanlardan biri olan cila yönteminde araç yüzeyine 10-15 mikronluk tabaka oluştururken, nano boyama koruma yöntemlerinde bu rakamlar 0,1 mikronlara kadar düşmüştür.
Nano boya koruma neden yapılır?
Birçok boya koruma çeşidi mevcuttur. Fakat nano boya koruma yönteminin seçilmesindeki en büyük etken içeriğinde silisyum olmasıdır. Çünkü silisyum; sertlik, yapışmazlık, yalıtkanlık ve antibakteriyel etki gibi birçok özelliğe sahiptir. Araç boya yüzeyinin çeşitli etkenlerden korunması amacıyla yapılan bir işlemdir.
Nano boya korumanın faydaları:
– Nano boya korumanın kimyasındaki silisyumun sağladığı faydaları sıralamak ve açıklamak ile başlayalım:
1. Sertlik: boya korumalarında sertlik önemli bir etkendir. Cilalar yüzeyde tam anlamıyla bir sertlik sağlayamamakta iken seramik kaplamalar ise çok fazla sertlik sağlamaktadır. Çok fazla sertlik sağlaması iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Madde ne kadar sertleşirse esnekliğini o derece kaybeder ve kırılmalar, çatlamalar meydana gelir.
2. Yalıtkanlık: Ürün bileşiminde yer alan atomlar elektronları yakalar ve kendilerine bağlarlar. Bu sayede de uygulanan kaplama uygulandığı yüzeyde daha uzun süre kalır. Yani yalıtkanlık, yapılan kaplamanın yapıldığı alandaki kalıcılığını artıran bir etkendir.
– Nano boyalar ani sıcaklık değişimlerinden etkilenmezler. Yani -50 derecede donma görülmezken, +120 derecede de genleşme gerçekleşmez.
– Nano boya korumada, nano partikülleri sayesinde yapışmazlık, kir tutmama gibi özelliklere sahiptir.
– Nano boya koruma kaplı bir alanda oluşan hasar kaplamanın alt kısmına hasar vermesine engel olur. Örneğin sabah kalktığınızda aracınıza baktınız ve arka tampona bir sürtmüş, o alan üzerindeki nano boya kaplamayı çıkardığınızda aracınızın boyasında hiçbir hasar olmadığını göreceksiniz.
– Oksitlenme ve paslanma gibi durumları engeller.
– Nano boya koruma yapılacak malzeme mutlaka UV ışını geçirmelidir. Çünkü aracınızın her alanını değil belli bir alanına bu yöntemi uygularsanız, geride kalan yerler yaşlanıp, eskimeye başlarken; nano boya korumalı olan kısım yeni ve parlak bir görünümde kalacaktır.
– Kuş pisliği, taş, kar eritmek için dökülen tuzlar ve benzeri gibi aracınızın boyasına zarar verecek etmenlere karşı korur.


